Jak vybrat dámské lodičky

00

Minimálně jeden pár lodiček by neměl chybět v botníku žádné ženy. Ačkoli je dnes mnohde dresscode uvolněný a poměrně bez rozpaků můžete do divadla nebo na pracovní schůzku přijít v balerínkách, lodičky jsou přece jen stálicí, která nikdy neurazí.

S lodičkami je ovšem ta potíž, že se v nich ne všechny ženy cítí příjemně. Jako se vším je to ale hlavně o zvyku a správném výběru. Jakmile vám lodičky dokonale padnou na nohu, za chvíli se v nich budete pohybovat dokonale elegantně a už na ně nedáte dopustit.

Jak tedy vybrat dámské lodičky, aby byly krásné, pohodlné a efektně doplnily outfit?

Druhy lodiček a jejich specifika

Dámská bílá svatební lodička

Lodičky nejsou jen jedny. Při jejich volbě vždy záleží na tom, jestli si je vezmete na nohu párkrát za život, jednou za měsíc nebo každý den do práce.

Lodičky na každodenní nošení

Absolutně precizní výběr by měl předcházet pořízení lodiček na každodenní nošení. Chcete-li vypadat reprezentativně a cítit se sebevědomě, nesmí vás zrazovat už samotné boty.

Lodičky určené pro každodenní nošení musí především perfektně padnout na nohu. Je naprosto nezbytné, aby do nich chodidlo zaplulo a jejich nositelka se o ně mohla opřít – obrazně i doslova.

Proto mívají nižší a stabilnější (širší) podpatky, v případně „jehel“ jsou alespoň nižší – zpravidla nepřesahují 5 centimetrů.

K nejčastěji používaným materiálům v tomto případě patří kůže, semiš a textilie. Kožené boty nikdy nezklamou – jen co je trošku rozchodíte, zajistí vám až nečekané pohodlí.

Lodičky na společenské události

Společenské lodičky bývají ještě o něco elegantnější než ty na běžné nošení. Často mívají vyšší nebo různě tvarovaný podpatek a zaujmou propracovanými, nápaditějšími detaily, které nelze přehlédnout. Nemusí být ale nutně nijak výstřední. Záleží u nich na pohodlí, ale do velké míry i na designu.

Na výběr je také z modelů s uzavřenou a otevřenou patou, u nichž je jen decentní pásek, aby boty pěkně držely na noze.

Takové lodičky často bývají vyráběny z lesklé kůže, saténu a dalších luxusních materiálů.

Svatební lodičky

Speciální kategorii tohoto typu dámských bot tvoří svatební lodičky. Pokud se během svatebního dne chcete držet tradic, určitě po nich sáhněte. Jejich výrazným znakem je samozřejmě barva – bílá, šampaň nebo krémová, případně zlatá

Aby si nevěsta svůj velký den užila, je důležité zaměřit se při volbě nejen na to, aby lodičky perfektně ladily se svatební róbou, ale i na to, aby v nich dokázala strávit aspoň několik hodin v kuse (než se bude třeba moci přezout). To už dnes není problém díky gelovým opatkům nebo paměťovému efektu.

Čím častěji a déle chcete svatební lodičky nosit i po svatbě, tím spíše se soustřeďte i na komfort, který nabízejí.

 

Tipy na 7 oblíbených lodiček, které si nejčastěji vybíráte

 

Dámská lodička hnědá s podpatkem ve výšce 4 cm

B - Piccadilly dámské lodičky 739146-1 almond black

 

Dámská lodička krémová s podpatkem ve výšce 3 cm

B - Piccadilly dámské lodičky JOANETE 160072-1 off white almond

Dámská lodička krémová s podpatkem ve výšce 5 cm

B - Piccadilly dámské lodičky Joanete 110158-8 off white black

Dámská lodička černá s podpatkem ve výšce 5 cm

 

B - Piccadilly dámské lodičky Joanete 110162-10 black

Dámská lodička na halluxy černá s podpatkem ve výšce 4 cm

B - Piccadilly dámské lodičky Joanete 322035-19 černé

 

Dámská lodička na halluxy krémová s podpatkem ve výšce 4 cm

 

B - Piccadilly dámské lodičky Joanete 322042-3 krémové

Dámská lodička černá s podpatkem ve výšce 6 cm

B - Piccadilly dámské lodičky Joanete 322042-4 černé

 

Velikost lodiček

S velikostí bot je to při jejich výběru obvykle trošku problém. Velikost 38 jedné značky nemusí odpovídat té samé velikosti jiné značky. Proto je nezbytné si lodičky pořádně vyzkoušet. Když totiž budou moc malé a úzké, začnou vás v nich nohy bolet dříve, než řeknete „vybrala jsem si špatně“. Když budou naopak větší, než potřebujete, nohy vám
v nich budou klouzat dolů a zase nahoru a vy neudržíte rovnováhu.

Při zkoušení v kamenném obchodě vlastně o nic nejde. Zkrátka si vyzkoušíte tolik párů, kolik potřebujete a kolik je jich k dispozici. V internetovém obchodě je zpravidla větší výběr, ale na boty si nesáhnete. Proto se vždy řiďte velikostní tabulkou právě toho e-shopu, v němž si vybíráte.

My vždycky doporučujeme tento jednoduchý postup:

  • Obkreslete své chodidlo na papír.
  •  Změřte ho v nejdelším místě.
  • Vyberte si z velikostní tabulky hodnotu naměřenou v milimetrech.

Když si nebudete výběrem jistí, ozvěte se nám nebo nám do poznámky k objednávce napište přesnou naměřenou délku chodidla. Rádi vám boty přeměříme.

Výška a typ podpatku

U lodiček vás kromě velikosti pochopitelně bude zajímat výška a typ podpatku. Zatímco ostřílené mistryně elegance zvládnou „levou zadní“ deseticentimetrové jehly, jiné ženy dají přednost nízkému a širšímu podpatku nebo klínku.

Pokud už za sebou nějaké ty dny strávené na podpatcích máte, možná si troufnete na vyšší. Jestli si ale pořizujete své první lodičky, vsaďte spíš na nižší podpatky, díky nimž jsou boty stabilnější.

Jaký je rozdíl mezi lodičkami na podpatku a lodičkami na klínku?

Lodičky na podpatku mají odlišnou špičku a patu – podpatek je oproti zbytku boty úzký, zpravidla celý beze změny (i když existují i výjimečně tvarované podpatky). Takové lodičky poskytují menší míru stability.

Oproti tomu lodičky na klínku jsou stabilnější, a to právě díky klínku, jehož základna se zvětšuje od paty ke špičce. Sklon nohy je tak kontinuální a boty jsou pohodlnější, protože v nich dochází k lepšímu rozložení tlaku na chodidlo.

Tvar špičky

Ženy se širší nohou se v úzkých a špičatých botách nejednou trápí. Je to ale zbytečné. Stačí se zaměřit na širší boty se jinak tvarovanou špičkou. Modelů lodiček je v současnosti tolik, že na ty pravé určitě narazí každá.

Setkat se můžete s následujícími tvary:

  • kulatá špička: tu najdete především na lodičkách pro každodenní nošení
  • ostrá špička: je úzká a spatříte ji hlavně na lodičkách určených pro společenské události
  • mandlovitá špička: kombinuje kulatou a ostrou špičku a vytváří tak příjemný kompromis
  • čtvercová špička: může být pro některé ženy nejpohodlnější a navozuje dojem něčeho neobvyklého
  •  jehlová špička: je extrémně úzká a končí ostrým bodem; lodičky s jehlovou špičkou mívají zároveň velmi vysoké a úzké podpatky

Materiál

Důležitou roli při výběru lodiček hrají i materiály, z nichž jsou boty vyrobeny. V úvahu berte to, jak často a do jakých podmínek chcete boty nosit. Například svatební lodičky,
v nichž budete jen v interiéru, mohou mít i saténové prvky. Naopak lodičky na každý den,
v nichž chcete chodit do práce, by měly být odolné, ideálně kožené nebo syntetické (vybrané syntetické materiály a jejich směsi vydrží více než kůže), případně tu svou roli může sehrát textilie či semiš.

Další tipy a triky pro výběr lodiček

Aby byl výběr ještě úspěšnější, máme pro vás dvě rady z praxe.

Boty si zkoušejte až večer

Když ráno vyběhnete na zkoušení lodiček, už odpoledne vás čeká nepříjemné překvapení. Boty si zkoušejte (a nohy si měřte) až večer, kdy bývají více či méně oteklé. Jen tak získáte jistotu, že se v botách nebudete trápit, i když už denní hodina lehce pokročí.

Nepodceňte krátkou procházku

V lodičkách se rozhodně aspoň krátce projděte – v obchodě nebo doma (pokud si je pořizujete přes e-shop). Když vás bude už po několika minutách cokoli bolet, bude lepší zvážit výběr jiného modelu. Nespoléhejte se na to, jak moc lodičky „povolí“. Nemusí se to dít podle vašich představ a zkušeností.

A co po nákupu?

Máte vybráno a lodičky vám skvěle padnou? Pak je můžete pro dokonalost doladit běžně dostupnými vychytávkami. Na pohodlí jim mohou přidat například gelové polštářky.

Zároveň nezapomeňte na to, že péče o obuv je i v tomto případě nezbytná. Hodit se může impregnace, kartáč, houba nebo třeba krém na leštění.